Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η Ένωση χτες και σήμερα...

Αναδημοσίευση από http://drasis-kes.org/general-articles/item/145-i-enwsi-xtes-kai-simera
ΕΝΩΣΙΣ! Αυτό πίστευαν κάποιοι «ονειροπόλοι». Αυτοί που πέθαναν για να ζείς εσύ «ελεύθερος». Αυτοί που θυσιάστηκαν, χώρις δεύτερη σκέψη, για σενα. Για μιά Κύπρο Ελεύθερη, Ελληνική! Σου έδωσαν τη ζωή τους χαρούμενοι, γιατί πίστευαν σε εσένα. Πίστευαν ότι εσύ, θα εκτιμούσες τη θυσία τους και θα τους δικαίωνες. Οτι θα τους έκανες περήφανους και θα γινόσουν άξιο τέκνο της πατρίδος. Να πάλεψεις μέχρι τέλους, όπως και αυτοί. Για μια Ιδέα. Για ένα πόθο. Την ένωση με το Εθνος! Με την Ελλάδα. Αυτοί, πίστευαν οτι εσύ θα συνέχιζες τον αγώνα τους. Οτι θα τους δικαίωνες.

-Τι κοιτάς; Ναι σε εσένα μιλάω! Τον Ελληνα!

Τότε...
1949: Το ΑΚΕΛ εγκαταλείπει τη γραμμή «Αυτοκυβέρνηση-Ένωση» και ευθυγραμμίζεται με την Εθναρχία υιοθετώντας το σύνθημα «Ένωσις και μόνον Ένωσις». Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 1949 αναλαμβάνει την πρωτοβουλία διενέργειας δημοψηφίσματος υπέρ της Ένωσης και συλλέγει υπογραφές. Αντίστοιχα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφασίζει την 1/12/1949 να κηρύξει δικό της δημοψήφισμα για τις 15/1/1950. Κατόπιν αυτού το ΑΚΕΛ σταμάτησε τη συλλογή υπογραφών και προέτρεψε το λαό να υποστηρίξει το δημοψήφισμα της εθναρχίας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η πραγματική έκφραση της λαϊκής βούλησης αποτυπώθηκε στην ιστορία: το 95,7% αξιούσε την Ένωση μετά της Μητρός Ελλάδος!
«Σας εξορκίζω να παραμείνετε πιστοί εις τον Θεόν και την Ελλάδα και να συνεχίσετε αγωνιζόμενοι όλοι ψυχή και δυνάμει διά την Ελευθερία, με μοναδικό και αναλλοίωτο σύνθημα: Την Ένωση και μόνον την Ένωση»!
(Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β΄, 15/01/1950).

Σήμερα...
61 μόλις χρόνια από το Ενωτικό Δημοψήφισμα το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. μιλά ακόμα για Ένωση. Κάποιοι μας λένε τρελούς και αεροβάτες. Ονειροπόλους και ουτοπιστές.
61 χρόνια μετά, το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία του 1950 και προτάσσει το δικαίωμα της Αυτοδιέθεσης, ως συστατικό στοιχείο της εθνικής μας πορείας.
Το 1950 είχαμε αντίπαλο την Αγγλία, μία υπερδύναμη. Το 95,7% ήταν τρελοί; Εγώ δεν θυμάμαι τον παππού μου ούτε για τρελό ουτε για ονειροπόλο. Εσύ; Ή μήπως ο δικός σου παππούς ανήκε από τότε στο 4,3%;;

Εσύ Ελληνα, που δε θές να σε φωνάζω Ελληνα αλλά μόνο Κύπριο γιατί ξεσηκώθηκες στους δρόμους γεμάτος δέος και περηφάνεια, όταν η Ελλάδα κέρδισε το euro στο ποδόσφαιρο; Επειδή κατα βάθως είσαι Ελληνας.
Γιατί ζητοκραύγαζες όταν η Ελλάδα ήρθε πρώτη στην Γιουροβίζιον; Επειδή είσαι Ελληνας.
Αλλά Ελληνας δεν πρέπει να είσαι μόνο στα εύκολα. Ελληνας πρέπει να είσαι και στα κακά. Γιατί το 1950 το 97,5% ήθελε την Ελλάδα και ας έτρωγε πέτρες. Και αν ακόμα δεν σε έπεισα... Ρώτα τον παππού σου.
Και αυτός Ενωση ήθελε!!

Νατάσα Νικολαϊδου
Μουσικών Σπουδών 4ο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου