Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Η σφαγή στο Κιόνελι του 1958

Αναδημοσίευση από http://www.apoellas.com/main/article.php?id=2-11-42


Την Πέμπτη 12 Ιουνίου 1958 εξαγριωμένος όχλος από 200 περίπου Τούρκους του αμιγούς τουρκικού χωριού Κιόνελι, κατακρεούργησε οκτώ Έλληνες από τον Κοντεμένο και τραυμάτισε άλλους τόσους με όπλα, μπαλτάδες, χασαπομάχαιρα, τσεκούρια και λοστούς. Το έγκλημα αποθανάτισε ο δημοσιογράφος του «Φιλελευθέρου» Χρήστος Πέτσας, με τη φωτογραφική του («Φιλελεύθερος» 13 Ιουλίου 1958 κ.εξ.).

Η σφαγή στο Κιόνελι εγκαινίασε την στρατηγική μετατροπής του Κυπριακού από ζήτημα Αυτοδιάθεσης των Ελλήνων της Κύπρου σε «δικοινοτικό» πρόβλημα, προκειμένου να προωθηθεί διπλωματικά η διχοτόμηση, με απώτερο σκοπό την παραμονή των βρετανικών βάσεων στην πατρίδα μας. Ταυτόχρονα, το τουρκικό επιτελείο στρατού συνέτασσε και εφάρμοζε το «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου»...

Οι κατά καιρούς ισχυρισμοί ότι το έγκλημα οφειλόταν σε αντίδραση των Τούρκων σε δήθεν επιθέσεις της ΕΟΚΑ στο Κιόνελι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι ψευδείς και προκαλούν παραπλάνηση!

Το κακούργημα ήταν οργανωμένη ενέργεια και διεπράχθη με τη συνέργεια των τότε βρετανικών δυνάμεων, με την εμπλοκή του Άγγλου σταθμάρχη Γερολάκκου, Γκίλ, του διοικητή του σώματος Τούρκων επικουρικών αστυνομικών, Άγγλου Τσάσλερ, του Τούρκου επιθεωρητή Μεχμέτ Ασίμ Ερόλ και του Ραούφ Ντεκτάς.

Παρά το ότι αναγνωρίστηκαν δράστες των δολοφονιών και αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία των μοτοσικλετών των οποίων επέβαιναν, όλοι οι Τ/κύπριοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν...

Ο όλεθρος πυροδοτήθηκε από την «προβοκάτσια» της 7ης Ιουνίου 1958, με έκρηξη βόμβας στο προξενείο της Τουρκίας, στην τουρκοκρατούμενη συνοικία της Λευκωσίας. Την «προβοκάτσια» παρεδέχθη ο ίδιος Ραούφ Ντενκτάς στις 26 Ιουνίου 1984, σε τηλεοπτική συνέντευξη σε αγγλικό δίκτυο.

Τα ονόματα των οκτώ νεκρών είναι: Κωστάκης Ν. Μουρρής 34χρ., Ευριπίδης Κυριάκου 24, Πέτρος Σταύρου 21, Γεώργιος Σταύρου 17, Σωτήρης Λοΐζου 17, Ιωάννης Σταύρου Παρπέρης 31, Χαράλαμπος Σταύρου 34 και Χριστόδουλος Σταύρου 34.

Άλλοι εννέα τραυματίες επέζησαν τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου