Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΕΥΕΛΘΩΝ Ιωαννίδης, έπεσε μαχόμενος στο αντιαεροπορικό του


ΕΥΕΛΘΩΝ Ιωαννίδης, ο ήρωας που δεν χώρεσε στον κατάλογο των αγνοουμένων και αφαιρέθηκε από αυτόν με άλλους 125, βρέθηκε θαμμένος κάτω από το αντιαεροπορικό του. Τον έθαψαν οι Τούρκοι, τιμής ένεκεν, με το όπλο του στον ώμο και το κράνος στο κεφάλι. Πολέμησε με πάθος και αντιστάθηκε μόνος γεμίζοντας και βάλλοντας κατά των τουρκικών αεροπλάνων τα οποία δεν κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν παρόλες τις βυθίσεις που διενήργησαν.

Ακολούθησαν οι Τούρκοι ολμιστές και ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες έφτασαν σε οπτική επαφή δεν το έβαλε στα πόδια για να γλυτώσει τη ζωή του, όπως έκαναν τόσοι άλλοι. Παρέμεινε εκεί και άρχισε να βάλλει κατά των ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού και των στρατιωτών που προέλαυναν. Τελικά, ο Ευέλθων Ιωαννίδης έπεσε ηρωικώς μαχόμενος και τώρα ταυτοποιήθηκαν το οστά του με τη μέθοδο DΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τη σκηνή περιέγραψε Τουρκοκύπριος βοσκός ο οποίος στις 14 Αυγούστου 1974 βρέθηκε στην περιοχή και βοηθούσε τον τουρκικό στρατό. Ο Ευέλθων σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης τωνΤούρκων από τις Χαμίτ Μάντρες προς τη Μια Μηλιά και βρισκόταν στην περιοχή Κόννος που γειτνιάζει με τα πρώτα της σπίτια. Λίγο πιο μακριά είχε αναπτυχθεί η μονάδα του Τάσου Μάρκου. Σε πρώτη φάση ο Ευέλθων έβαλε κατά των τουρκικών αεροπλάνων, καλυπτόμενος και από ευκαλύπτους που βρίσκονταν στην περιοχή. Όταν έσπασε η αμυντική γραμμή, τα αεροπλάνα τον κτυπούσαν από πιο ψηλά. Οι Τούρκοι εισήλθαν στη Μια Μηλιά γύρω στις 8.30π.μ. αλλά στην περιοχή του Κόννου εξακολουθούσαν να ακούγονται πυροβολισμοί. Η προσοχή των Τούρκων στράφηκε προς τα εκεί αλλά οι πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται μέχρι και τις 11. Στη μάχη εκείνη, όπως ομολόγησαν οι Τούρκοι, χάθηκαν στρατιώτες τους συνεπεία της δράσης του Ευέλθοντα Ιωαννίδη.
Όταν κάποτε σίγησε το αντιαεροπορικό, έσπευσαν Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διεπίστωσαν πως εκεί βρισκόταν μόνο ένας στρατιώτης. Καθόταν στο αντιαεροπορικό, όπου προφανώς και κτυπήθηκε, χωρίς καμιά προσπάθεια να το εγκαταλείψει. Οι Τούρκοι οδήγησαν στην περιοχή τρακτέρ και αφού έσκαψαν κάτω από το αντιαεροπορικό, τον έθαψαν.

Τριάντα επτά χρόνια μετά διεπιστώθη ότι επρόκειτο για τον Ευέλθοντα Ιωαννίδη του Ευριπίδη, από το Νέο Λειβάδι Μόρφου, γεννηθέντα το 1954, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά πάντων. Ο Τουρκοκύπριος βοσκός ανέφερε ότι εκτός από την περιοχή που δραστηριοποιήθηκε η μονάδα του Τάσου Μάρκου, που προέβαλε μεγάλη αντίσταση, η επόμενη μάχη που είδε να προβάλλεται τόσο σθεναρή αντίσταση ήταν αυτή του Ευέλθοντα Ιωαννίδη. Τα λείψανα του θα ταφούν με τις πρέπουσες τιμές. Εκτός από την ταυτοποίηση του Ευέλθοντα, ταυτοποιήθηκαν και τα λείψανα άλλων δύο αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Φιλελεύθερος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου