Κυριακή, 24 Απριλίου 2011

Δελτίο Τύπου Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. 24/4/2011


Συμπληρώνονται σήμερα εφτά χρόνια από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Αναν από την πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού. Οι Έλληνες της Κύπρου, διέσωσαν την εσχάτη την Κυπριακή δημοκρατία και διατήρησαν την αξιοπρέπεια του τόπου μας, αποτρέποντας την μετατροπή του νησιού σε τούρκο-βρετανικού προτεκτοράτου, με τη συντριπτική πλειοψηφία του 76%.

Εφτά χρόνια πριν, ο κυπριακός ελληνισμός κλήθηκε να αποφασίσει το μέλλον του, υπερψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας το σχέδιο για λύση του Κυπριακού, του τότε γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν. Το σχέδιο ήταν βασισμένο στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με φανερά ελαττώματα αλλά και μειονεκτήματα για την Ελληνική πλευρά. Ένα μικρό παράδειγμα μόνο, της εφιαλτικής αυτής λύσης, είναι η επιστροφή ενός μικρού μέρους των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και όχι όλων των εκτοπισμένων, ενώ όσοι δεν επέστρεφαν στα σπίτια τους, θα αποζημιώνονταν από το ελληνικό κρατίδιο.

Αυτό και τόσα άλλα κακά προνοούσε το σχέδιο Αναν. Παρόλα αυτά από την αρχή βρήκε ενθέρμους υποστηρικτές του, τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, Νίκο Αναστασιάδη και Δημήτρη Χριστόφια. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Δη.συ. μάλιστα, απειλούσαν τον ανυποψίαστο πολίτη, ότι αν δεν δεχτούμε το σχέδιο αυτό, θα επέλθει μια δεύτερη "μικρασιατική καταστροφή", ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του άλλοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι : "… Είμαι 85 χρονών και προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον, παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του Κυπριακού λαού.", εννοώντας την τυχόν απόρριψη του σχεδίου.

Από τη πρώτη στιγμή, τον Νοέμβριο του 2002 όταν κατατέθηκε το 1ό σχέδιο αναν, το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. ήταν παρόν στους αγώνες για την απόρριψη του. Αμέσως μετά την καταβολή του σχεδίου, το κίνημα μας τάσσετε ενάντια στο σχέδιο, και λίγες μέρες αργότερα, μαζί με άλλα οργανωμένα σύνολα συνιδρύει την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών και αναλαμβάνει το τομέα ενημέρωσης και διαφώτισης των πολιτών. Οι συναγωνιστές μας καθημερινά ήταν στους δρόμους, τόσο στη Κύπρο όσο και στην Αθήνα, διαφωτίζουν και ενημερώνουν φοιτητές και πολίτες για τις πρόνοιες του σχεδίου.

Τότε ήταν ο Δησυ και ο Νικος Ανανστασιάδης που απειλούσαν τον κόσμο. Σήμερα, έχουμε τον πρόεδρο Χριστόφια να μας απειλεί με το δίλημμα ΔΔΟ ή Διχοτόμηση. Εφτά χρόνια μετά την απόρριψη του σχεδίου αναν και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάσης λύσης για το κυπριακό, όχι μόνο δεν αλλάξαμε πλεύση για επίτευξη λύσης, αλλά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από την ανανική λύση. Ο ευέλικτος πρόεδρος μας, με την συνεχή ανθελληνική του πολιτική, μεταξύ άλλων, έχει ήδη αποδεχτεί την παραμονή 50,000 εποίκων, την εκ περιτροπής προεδρία (4 Χρόνια Έλληνας, 2 χρόνια τούρκος), αλλά και τη σταθμισμένη ψήφο.

Σήμερα όπως και τότε, μπροστάρηδες στον αγώνα για την αποτροπή νέων σχεδίων τύπου Ανάν βρίσκεται το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ μια λύση παρόμοιου τύπου (Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας), αλλά θα αγωνιζόμαστε για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού Προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επιστροφή ΟΛΩΝ των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, την εκδίωξη ΟΛΩΝ των εποίκων, την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, την ελευθερία της ιδιοκτησίας, εγκατάστασης και διακίνησης για όλους τους πολίτες και την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος της πατρίδας μας, θα μας βρίσκουν απέναντι τους. Θα είμαστε η φωνή του παραλόγου, της δικιάς τους ‘’λογικής’’.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.


http://www.drasis-kes.org/news/deltia-typou/item/134-oxi-anan
http://www.facebook.com/topic.php?topic=19118&uid=2225645879

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου