Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πρώτη πράξη Εθνικής αντίστασης

Σαν σήμερα, 30 Μαΐου του 1941, στην Αθήνα πραγματοποιείται η πρώτη πράξη αντίστασης κατά της ναζιστικής Κατοχής. Η πιο μαύρη άνοιξη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας είχε την δική της ηλιαχτίδα. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα (27 Απριλίου 1941), η Αθήνα είχε πέσει στα χέρια των Γερμανών. Ανήμερα της κατάληψης της Αθήνας, η ναζιστική σημαία αντικαθιστά την Γαλανόλευκη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, μετά τον ηρωικό θάνατο του Εύζωνα Κωνσταντίνου Κουκίδη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. 'Έπρεπε να κατεβεί.

Ο Μανώλης Γλέζος (9/9/1922), φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής και ο Λάκης Σάντας (22/2/1922), φοιτητής της Νομικής ήταν δύο νέοι, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Ένα ανοιξιάτικο πρωινό, η θέα που αντίκρισαν από το Ζάππειο, τον ιερό βράχο με το ναζιστικό σύμβολο, ήταν το έναυσμα για να πάρουν την απόφαση τους. Να κατεβάσουν το χιτλερικό σύμβολο από την Ακρόπολη. Ένα παράτολμο εγχείρημα.

Πριν την υλοποίηση της ριψοκίνδυνης πράξης τους, έκαναν αρκετές μελέτες γύρω από το βράχο της Ακρόπολης. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν οτιδήποτε σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης και εντόπισαν ένα σπήλαιο, το “Πανδράσειον άντρον”, που ξεκινά από κάποιο σημείο του βράχου και οδηγεί σ' ένα άνοιγμα δίπλα στο Ερεχθείο. Τις επόμενες μέρες ανεβαίνουν στην Ακρόπολη ως επισκέπτες, κάνοντας επιτόπια κατόπτευση του χώρου και μελετούν τις κινήσεις τους. Είναι η μαγική στιγμή που το παράλογο μετατρέπεται αίφνης σε εφικτό.

Με μοναδικά τους σύνεργα, ένα φακό και ένα μαχαίρι, αποφασίζουν να δράσουν την νύχτα τις 30ης Μαΐου. Γύρω στις 9:30 το βράδυ, και ενώ οι φρουροί του ιερού βράχου είναι μαζεμένοι στα προπύλαια, πήδηξαν τα συρματοπλέγματα και σύρθηκαν στην είσοδο της σπηλιάς του Πανδρόσειου Άντρου. Εκεί βρίσκουν σκαλωσιές που είχαν τοποθετήσει αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές και τις σκαρφαλώνουν. Ανεβαίνουν τον βράχο. Φτάνουν σε απόσταση 50 μέτρων από τον ιστό και πετούν χαλικάκια, για να διαπιστώσουν τυχόν παρουσία γερμανού σκοπού. Αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει κανείς και πλησιάζουν τον ιστό. Με το μαχαίρι που κρατούσαν, κόβουν τα σχοινιά και λύνουν τα συρματόσχοινα τα οποία κρατούσαν την τεράστια σημαία (4Χ2). Αυτό ήταν, η σημαία πέφτει.

Προσπάθησαν να πάρουν μαζί τους τη σημαία, αλλά λόγω του μεγάλου μεγέθους της ήταν πολύ δύσκολο. Έτσι κόβουν ο καθένας από ένα κομμάτι και την υπόλοιπη την πετούν εκεί σε ένα ξεροπήγαδο. Κατεβαίνουν απ' το ίδιο μέρος που ανέβηκαν και σαν να μην τρέχει τίποτα γυρίζουν στα σπίτια τους. Το παράλογο έχει γίνει πραγματικότητα!

Νωρίς το πρωί οι Γερμανοί έκπληκτοι αντίκρισαν τον άδειο ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Ανακοινώνουν ότι, οι άγνωστοι ένοχοι, όταν βρεθούν, θα τιμωρηθούν με την ποινή του Θανάτου. Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Στο σημείο που υψωνόταν ο ιστός, σήμερα υπάρχει η επιγραφή:
«Tη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 οι πατριώτες Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη σημαία των ναζί κατακτητών από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης»

Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

http://drasis-kes.org/news/deltia-typou/item/144-πρωτη-πραξη-εθνικησ-αντιστασησ

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1749747510538&set=o.2225645879&type=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου