Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Α.Φ.Κ. Τολμη Ιωαννίνων - Βόρειος Ήπειρος , μια πληγή που είναι ακόμη ανοικτή!


17 Φεβρουαρίου 1914, η μεγαλύτερη στιγμή στην Ιστορία της Β. Ηπείρου , η ημέρα έναρξης του Αγώνα για ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Ήταν η στιγμή που οι σκλάβοι επαναστάτησαν και ζήτησαν το αυτονόητο , ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!! Την ημέρα αυτή οι Βορειοηπειρώτες μόνοι χωρίς καμία στήριξη από το Ελλαδικό κράτος πήραν τα όπλα και ανακήρυξαν την αυτόνομη πολιτεία της Βορείου Ηπείρου. Θα ακολουθήσει αγώνας τριών μηνών ο οποίος θα καρποφορήσει με την υπογραφή του σύμφωνου της Κερκύρας. H Βόρειος Ήπειρος σύμφωνα με αυτό το Πρωτόκολλο αποκτούσε ευρεία Αυτονομία, μέσα στα όρια της αλβανικής επικράτειας. Όμως το καίριο ήταν ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και διεθνώς η Ελληνικότητα του βορείου τμήματος της Ηπείρου!

Όμως αυτό το πρωτόκολλο έμεινε δυστυχώς γράμμα κενό και οι μακροχρόνιοι αγώνες του Βορειοηπειρώτικου Ελληνισμού ανεκπλήρωτοι. Ακολούθησαν χρόνια δύσκολα γεμάτα εμπόδια και διωγμούς για τον Ελληνικό πληθυσμό της Β. Ηπείρου . Παρ όλα αυτά με την βοήθεια κυρίως της εκκλησίας (ποιος μπορεί να λησμονήσει τον ΕΘΝΑΡΧΗ Μητροπολίτη ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΟ) κατάφερε να διατηρηθεί στις πατρογονικές του εστίες αρνούμενος να δεχθεί την κακή του μοίρα. Δυστυχώς το Ελλαδικό κράτος, έμεινε διαχρονικά αδρανές ξεχνώντας ότι εκεί έχει ΝΕΚΡΟΥΣ και Έλληνες που ζητούν την προστασία του. Χαρακτηριστικότατο τελευταίο παράδειγμα , η έγκριση από την ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πριν από ένα χρόνο της αίτησης για ένταξη στην Ε.Ε της Αλβανίας , χωρίς να διασφαλιστεί το μέλλον του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Εμείς ως ομοιοπαθείς Έλληνες της Κύπρου , πρέπει να στηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε μαζί με του αδελφούς μας Ηπειρώτες. Κύπρος και Βόρειος Ήπειρος είναι ανοικτές πληγές που περιμένουν την λύτρωση, η οποία δεν θα έρθει με νερόβραστες πολιτικές και συμβιβασμούς αλλά με διεκδίκηση και Αγώνα. Απαιτούμε λοιπόν να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην Ελληνική Βόρειο Ήπειρο και αυτό θα γίνει ΜΟΝΟΝ εάν εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας.

Ένα λοιπόν θα πρέπει να είναι το σύνθημά μας Έλληνες Ακρίτες:

« Απ την Λευκωσία ως τη Κορυτσά οι ΕΛΛΗΝΕΣ παλεύουνε για την ΛΕΥΤΕΡΙΑ»

Εκ του Δ Σ
Α.Φ.Κ ΤΟΛΜΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου