Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων


8 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου του 1913.Ο Τούρκος διοικητής της οχυρωμένης τοποθεσίας υπογράφει το πρωτόκολο παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων.Την επόμενη μέρα ο Διάδοχος του Θρόνου και αρχιστάτηγος του Ελληνικού στρατού Κωνσταντίνος εισέρχεται θριαμβευτής στην πρωτεύουσα της Ηπείρου όπου γίνεται δεχτος με δάκρυα χαράς και πανηγυρισμούς από τον πολύπαθο λαό της πόλης.Πλεόν τα Γιάννενα αναπνέουν τον αέρα της Ελευθερίας και ενώνονται με την υπόλοιπη Ελλάδα(είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Μακεδονίας). Σήμερα η πόλη μας γιορτάζει και τιμάει αυτούς που με την θυσία τους έγραψαν στιγμές δόξης και μεγαλείου.Όμως η σημερινή μέρα για εμάς τους Κύπριους είναι κατά την γνώμη μας ακόμη μεγαλύτερη και πρέπει να μας γεμίζει υπερηφάνεια.Σήμερα τιμάμε ταυτοχρόνος και τον Κυπριακό εθελοντισμό στους Βαλκανικούς πολέμους. Οι Κύπριοι πότισαν με το άιμα τους τα ηπειρώτικα βουνά αγωνιζόμενοι για την απελευθέρωση των υπόδουλων αδελφών τους.
Πολλοί Κύπριοι και μάλιστα επιφανείς πολίτες, συγκινήθηκαν από το κάλεσμα της Μητέρας πατρίδας και θέλησαν να συμμετάσχουν ως εθελοντές. Ανάμμεσα σε αυτούς ήταν και ο δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος.Σημαντικό πολιτικό πρόσωπο της Κυπριακής κοινωνίας που κατατάγηκε σαν απλός στρατιώτης και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Μπιζανίου.Ένας ΩΡΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ που δεν δέχτηκε την τοποθέτηση του σε επιτελείο οπου θα ήταν ποιο ασφαλής αλλά θέλησε να είναι στην πρώτη γραμμή και να πολέμησει για την ΕΛΛΑΔΑ.
Τετοιες μέρες μας κάνουν περήφανους για την Ιστορία μας αλλά ταυτοχρόνως μας κάνουν να αναλογιζόμαστε το χρέος και το καθήκον που έχουμε έναντι των ηρώων μας. Η Κύπρος μας βρίσκεται υπο Τουρκική κατοχή και οι πολιτικές μας ηγεσίες είναι έτοιμες να μας κάνουν ξανά υπόδουλους με μια καταστροφική λύση του προβλήματος. Είναι καιρός να αφυπνιστούμε να αντιταχθούμε στα ύπουλα σχέδια των εχθρών της Κύπρου. Ας κάνουμε λοιπόν προμετωπίδα του αγώνα μας τα λογια του ήρωα Χριστόδουλου Σώζου «Τι αξίαν έχουσιν αι συνδρομαί και άλλαι ενδείξεις του πατριωτισμού, όταν ένας υγιής άνθρωπος δεν προσφέρει τον εαυτόν του εις την υπηρεσίαν αυτής;»
«Τα πήραμε τα Γιάννενα , μάτια πολλά το λένε όπου γελούν και κλαίνε.
Το λέν τα πουλία των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου όπου τα σκιάζεν η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου.
Το λεν οι χτύποι κι βροντές , το λένε κι καμπάνες , το λένε κι χαρούμενες κι μαυροφόρες μάνες.
Το λένε κι Γιαννιώτισσες που ζούσαν χρόνια βόγγου, το λένε κι Σουλιώτισσες κι βράχοι του Ζαλλόγου»



Εκ του Δ.Σ
Α.Φ.Κ ΤΟΛΜΗ
www.afk-tolmi.net


Αναδημοσίευση από http://www.afk-tolmi.net/?p=194 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου