Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση προς τον Ανδρέα Σπύρου (Στέλεχος Πρωτοπορίας Η.Β.) από τον Αυγερινό Χατρτσιώτη (Υποψήφιο Μετώπου Κ.Φ. Η.Β.) για το άρθρο του «Η επικίνδυνη δημαγωγία του ΜΕΤΩΠΟΥ!»



Αγαπητέ Ανδρέα,

Κατ’αρχήν χαίρομαι για τη διευκρίνηση ότι το κείμενο εκφράζει τη δική σου γνώμη και όχι τη ΦΠΚ Πρωτοπορία, αφού αυτό πραγματικά θα με προβλημάτιζε. Το όλο κείμενο πάσχει από έλλειψη συνοχής και είναι άξιον απορίας το πώς κατάφερες να συνδέσεις αυτο-αναιρούμενα επιχειρήματα εφόσον ο σκοπός σου είναι να προβάλλεις την «επικίνδυνη δημαγωγία του ΜΕΤΩΠΟΥ». Δεν πρόκειται να μπω σε εκτεταμένη ανάλυση, ωστόσο θα ήθελα να σου επισημάνω τις κεντρικές από τις ουκ ολίγες αδυναμίες που χαρακτηρίζουν το προϊόν της γραφής σου.

Ξεκινώντας από την εισαγωγή σου διαβλέπω για άλλη μια φορά τη προσπάθεια σου, όπως και της παράταξης σου, να συνδέσει το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. με κόμματα όπως λ.χ. το ΕΛΑΜ. Για αυτές τις κατηγορίες σε παραπέμπω στα επίσημα δελτία τύπου μας που δηλώνουν απερίφραστα την κάθετη διαφωνία μας με την όποια επιχειρηματολογία τέτοιων κινημάτων (http://www.metopo.org.uk/20102011/en_eteroprosdiorismos_kai_kataxrisi_tou_onomatos_tou_metopoy_apo_to_elam.html). Επιπλέον θύγεις το θέμα εθνικών συμβόλων. Συγχώρεσέ με αν κάνω λάθος αλλά όλα τα αναφερθέντα σύμβολα έχουν χρησιμοποιηθεί και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τα παρακλάδια του ΔΗ.ΣΥ. σε ποικίλες συγκεντρώσεις και νομίζω δεν θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους σου να το διαψεύσεις (βλέπεις το φωτογραφικό υλικό θα σε εκθέσει ανεπανόρθωτα).

Συνεχίζεις λέγοντας πως δεν θα συζητήσεις περί της αυτονομίας ή της ανεξαρτησίας του ΜΕΤΩΠΟΥ. Θα ήθελα να μας διευκρινήσεις τους λόγους για τους οποίους αποφεύγεις να μας εκφράσεις την άποψή σου. Εφόσον επέλεξες να ξεμπροστιάσεις την «δημαγωγία» μας (κατά τα λεγόμενά σου), προς τι η άρνηση να συζητήσεις σχετικά με έναν κεντρικό πυλώνα της επιχειρηματολογίας του ΜΕΤΩΠΟΥ όπως η ανεξαρτησία του και η αυτονομία του; Αμφισβητείς την αυτονομία του ΜΕΤΩΠΟΥ, ωστόσο δεν μας δίνεις τους λόγους. Μήπως γιατί τόσο η παράταξή σου όσο και οι υπόλοιπες θυγατρικές παρατάξεις έχουν τρομοκρατηθεί από τη μερίδα των φοιτητών που αρνούνται να μπουν ωσάν αμνοί στο κομματικό μαντρί; Θα σε παραπέμψω στο Άρθρο 2 του Καταστατικού του ΜΕΤΩΠΟΥ ούτως ώστε να εξακριβώσεις και μόνος σου τα  περί αυτονομίας (http://www.metopo.org.uk/el/taytotita/katastatiko/index.html). Επίσης θα ήθελα να σου επισημάνω πως η ανεξαρτησία μας είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Η ανεξαρτησία εξ ορισμού προϋποθέτει απαλλαγή από πάσης φύσεως εξαρτήσεις. Θα ήταν περιττό να αναφέρω ποίοι είναι όντως ανεξάρτητοι, και ποίοι είναι εξαρτώμενοι του κομματικού προϋπολογισμού.

Ερχόμενος τώρα στο κύριο μέρος της «δομημένης» επιχειρηματολογίας σου, μένω πραγματικά άναυδος που επιτρέπεις στον εαυτό σου να αυτοαναιρεθεί. Από τη μία μας λες ότι οι αγωνιστές και οι οικογένειες αυτών είναι η ασπίδα του ΔΗ.ΣΥ. και ότι ο ΔΗ.ΣΥ. καθώς και οι νεανικές του παρατάξεις, τους προστάτεψαν από τους διάφορους ανιστόρητους. Ωστόσο πιο κάτω δηλώνεις  πως ο αγώνας της ΕΟΚΑ ανήκει σε όλο τον κυπριακό Ελληνισμό. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο ως προς το δεύτερο σημείο όμως δεν βλέπω πώς γίνεται να λες ότι ο αγώνας ανήκει σε όλους μας ενώ λίγες γραμμές πιο πάνω προσπαθείς να τον συνδέσεις αποκλειστικά με το ΔΗ.ΣΥ. Θα έλεγα ότι το μόνο που κάνεις είναι να καπηλεύεσαι τον αγώνα και ό,τι αυτός πρεσβεύει και αυτό αποτελεί θρασύτατη πράξη εκ μέρους σου. Σε διαβεβαιώ ότι τα ιδανικά του αγώνα δεν μπορούν να είναι κτήμα καμίας παράταξης. Προσωπικά κατάγομαι από οικογένεια αγωνιστή της ΕΟΚΑ ωστόσο επέλεξα να μην ακολουθήσω  το δρόμο του ΔΗ.ΣΥ., αφού θεωρώ πως η παράταξη σας έχει πάψει προ πολλού να αντιπροσωπεύει αυτά τα ιδανικά. Αποκορύφωμα αυτής της στάσης σας ήταν το 2004 όταν έπεσαν οι μάσκες υπερψηφίζοντας το σχέδιο Ανάν. Όντας αυτόνομος και ελεύθερα σκεπτόμενος φοιτητής, επέλεξα (τονίζω ότι ‘επέλεξα’ και δεν με ‘ώθησαν’) να ενισχύσω την παράταξη που ειλικρινά πιστεύω ότι εκφράζει τα ιδανικά αυτού του αγώνα.

Όταν εμείς καλούμε τον φοιτητή να διαλέξει μεταξύ των κομματαρχών και των αγωνιστών, μόνο ένας αφελής θα μπορούσε να συμπεράνει ότι εμείς «χρησιμοποιούμε το Μάτση και τον Καραολή για πολιτικό επιχείρημα». Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. απλούστατα καλεί τους φοιτητές να διαλέξουν μεταξύ δύο σχολών σκέψης:  της προδοτικής υποχωρητικότητας για χάρη της λύσης και της διεδικητικής πολιτικής με τις αρχές και την αξιοπρέπεια που χαρακτήρισαν τον αγώνα των προαναφερθέντων ηρώων. Αγαπητέ Ανδρέα, σίγουρα θα τρίζουν τα κόκκαλά τους ακούγοντας την παράταξη σας να μιλά για αποφυγή διχοτόμησης και δράση μέσω Ευρώπης και διεθνών συμμαχιών, όταν η μόνη λύση που προτείνετε είναι η ρατσιστική και μακροπρόθεσμα διχοτομική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Από τη στιγμή που επιλέξατε αυτό το μονοπάτι, ούτε η Ευρώπη, ούτε οι διεθνείς συμμαχίες μας σώζουν από τη διχοτόμηση.

Πέρα από αφίσες και σλόγκαν, πάντοτε φροντίζουμε να συνοδεύουμε τις πράξεις και τα γραπτά  μας με την ανάλογη επιχειρηματολογία. Δείγμα της σοβαρής μας στάσης επί όλων των θεμάτων είναι και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε κατά καιρούς και οι οποίες αν μη τι άλλο στηρίζονται από ακλόνητη επιχειρηματολογία. Αναφέρω χαρακτηριστικά τις δύο πιο πρόσφατες: Η πρώτη αφορά την πολιτική εκδήλωση «Ενέργεια, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Στρατηγική» που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα. (http://www.metopo.org.uk/20112012/en_politiki_ekdilosi_aaoz__energeia_kai_stratigikia.html). Ο επιστημονικός χαρακτήρας της εκδήλωσης αυτής κρίθηκε απαραίτητος ως προϋπόθεση για τον καταρτισμό θέσης του κινήματός μας για το θέμα. Εμείς βλέπεις αφήνουμε το φοιτητή  να μελετήσει τα γεγονότα και να αναζητήσει την αλήθεια, αντίθετα άλλοι ακολουθούν με ευλάβεια τις κομματικές κατευθυντήριες γραμμές. Ένα ακόμη πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, σχετικά με το θάνατο 13 συνανθρώπων μας στο Μαρί και την αξίωση για παραίτηση της κυβέρνησης Χριστόφια. Η εκδήλωση αυτή συνοδεύτηκε από την επίδοση σχετικού ψηφίσματος (http://www.metopo.org.uk/20112012/en_ekdilosi_diamarturias.html). Σημειώνω σε αυτό το σημείο ότι ελλείψει επιχειρηματολογίας και δράσης, η Πρωτοπορία επέλεξε να καταδικάσει την εκδήλωση αντί να ανταποκριθεί στο ανοιχτό κάλεσμα του ΜΕΤΩΠΟΥ. Πολιτική καφενείου μου φαίνεται πως θυμίζουν τα δικά σου λόγια και όχι η δική μας επιχειρηματολογία. Λες πως σου φέρνουμε στο μυαλό τους «ίδιους ανίδεους που κατηγορούσαν την δεξιά πριν 25 χρόνια». Νομίζω τελικά το πρόβλημά σου δεν είναι ούτε η ΕΟΚΑ, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η δήθεν δημαγωγία αλλά οι κατηγορίες εναντίον του ΔΗ.ΣΥ. Εάν υπονοείς ότι μόνο ο ΔΗ.ΣΥ. πρεσβεύει τα ιδανικά της ΕΟΚΑ (που έχουμε ήδη συμφωνήσει πως ανήκουν σε όλο τον κυπριακό Ελληνισμό), τότε αυτο-αναιρείσαι για άλλη μία φορά (σ.σ. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν άφησε τη ΔΔΟ για παρακαταθήκη).

Τέλος αγαπητέ Ανδρέα άφησα τις κατηγορίες περί πολιτικής, που δήθεν εξισώσαμε με «κακούργημα». Εάν διάβαζες έστω και μία φορά τις ανακοινώσεις μας και τα σχετικά δελτία τύπου, θα κατανοούσες πως δεν κατηγορούμε την πολιτική αλλά αυτούς που βρίσκονται στο τιμόνι της. Δεν απεχθανόμαστε το σύστημα, αλλά αυτούς που το διαφθείρουν. Με βρίσκεις για άλλη μια φορά σύμφωνο σχετικά με τη σαπίλα και την ανάγκη αλλαγής. Το ερώτημα μου όμως είναι το εξής: Γιατί είστε ακόμη εκεί; Εκτός και αν για εσάς «σύστημα» είναι μόνο η διακυβέρνηση Χριστόφια και όχι το διεφθαρμένο κομματικό κατεστημένο, το ρουσφέτι, τα σκάνδαλα και η υποκριτική και προδοτική στάση των κομματαρχών στο εθνικό μας θέμα. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά όλων ανεξαιρέτως των κομματικών ηγεσιών. Επομένως η αλλαγή δεν θα επέλθει με εναλλαγή των καρεκλοκένταυρων στην εξουσία αλλά με κατεδάφιση του σάπιου συστήματος που εσείς και οι ομοίοι σας συντηρείτε, στρατολογώντας τους νέους από τα μαθητικά/φοιτητικά τους χρόνια για να τροφοδοτήσετε τους ακόρεστους κομματικούς μηχανισμούς. Και αν εσείς, οι ‘Πρωτοπόροι’ υποστηρίζετε πως η αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο εκ των έσω, θα ήταν καλό να μας θυμίσεις και πότε ήταν η τελευταία φορά που η ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ. διαμόρφωσε θέση με βάση τις δικές σας προτάσεις.

Η ανεξαρτησία και η αυτονομία είναι το δύσκολο μονοπάτι και εμείς το επιλέξαμε. Τόσο εγώ όσο και οι συναγωνιστές μου αισθανόμαστε ιδιάιτερη περηφάνια που δεν σας ακολουθήσαμε στον εύκολο δρόμο της αναρρίχησης στις κομματικές σας πυραμίδες. Είμαι βέβαιος πως αυτό που δεν θα αντέξει στο χρόνο είναι οι απεγνωσμένες προσπάθειές σας να καταπνίξετε κάθε τι ανεξάρτητο, κάθε τι αληθινό. Αφήστε λοιπόν σε εμάς να συνεχίσουμε την προσπάθεια αφύπνισης του λαού μας και επικεντρωθείτε στις συνήθεις σας ασχολίες (μπιρίμπα, ‘blue nights’ και τυφλή πίστη στα ‘καλά’ κόμματά σας). Φίλε Ανδρέα να θυμάσε ότι αυτοί που συντηρούν τις καρέκλες, συντηρούν τα καθεστώτα. Όταν οποιοδήποτε κόμμα σταματήσει να υπηρετεί την πατρίδα πρέπει να επιστρατεύεται η ισχύς του πολιτικού κόστους αντί της ψηφοθηρικής υπόσχεσης περί αλλαγής εκ των έσω.


Αυγερινός Χαρτσιώτης                                                                                            14.02.2012

Υποψήφιος Λέστερ                                                                                                 
ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β.


Υ.Γ.       1. Ακόμη δεν κατάλαβα ποία ακριβώς είναι η «επικίνδυνη δημαγωγία του ΜΕΤΩΠΟΥ». Θα περιμένω να μας διαφωτίσεις σε μελλοντική ανακοίνωση.
       2. Θα περιμένουμε επίσης να τοποθετηθείτε υπέρ ή κατά της Ντεκτασικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μένετε εκτεθειμένοι εδώ και ένα χρόνο. Γιατί δεν τοποθετείστε επίσημα; Ο ΔΗ.ΣΥ. πάντως είναι υπέρ οπότε μην κουράζεστε, όλοι ξέρουμε την απάντηση.


Το άρθρο του  Ανδρέα Σπύρου (Στέλεχος Πρωτοπορίας): 

"Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ!"

 https://www.facebook.com/notes/andreas-spyrou/η-επικινδυνη-δημαγωγια-του-μετωπου/10150672133145996


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου