Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Επέτειος Ενωτικού Δημοψηφίσματος

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου για την επέτειο του Ενωτικού δημοψηφίσματος από τις Αυτόνομες ΕΝΩΤΙΚΕΣ φοιτητικές παρατάξεις.



Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. (Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων)

Ενωτικό Δημοψήφισμα 15 Ιανουαρίου 1950


15 Ιανουαρίου 1950 η Εκκλησία της Κύπρου διοργανώνει του περίφημο Ενωτικό Δημοψήφισμα και καλεί τον Λαό της Κύπρου να υπογράψει για την Ένωση της Κύπρου με την Μητροπολιτική Ελλάδα.
Ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου για την Ένωση ξεκινά από πολύ πιο παλιά και εκδηλώνεται μαζικά για πρώτη φορά από τα Οκτωβριανά του 1931 όταν έγινε εκείνη η περίφημη λαική εξέγερση ενάντια στην αποικιακή κυβέρνηση της Αγγλίας.


Έ.Κ.Φ  ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Ενωτικό Δημοψήφισμα 1950

Το 1949 θα παραμείνει στην ιστορία σαν ένα έτος στο οποίο η κυπριακή 'δεξιά' και 'αριστερά' επιτυγχάνουν μια πλήρη ταύτιση απόψεων όσο αφορά το Εθνικό θέμα στο οποίο βούληση και διεκδίκηση και των δυο δυνάμεων του τόπου είναι η απαίτηση του αιτήματος για άμεση ΕΝΩΣΗ με την ΜΗΤΕΡΑ Πατρίδα των κυπρίων, την Ελλάδα, Έτσι ένα χρόνο μετά στις 15 Ιανουαρίου του 1950, λαμβάνει χώρα το ενωτικό Δημοψήφισμα.


Μέτωπο Ηνωμένου Βασιλείου


5 Ιανουαρίου 1950. 9 π.μ. Οι καμπάνες των εκκλησιών ανάγγελλαν την έναρξη του δημοψηφίσματος. Όσοι πιστοί, όσοι Έλληνες, προσέλθετε. Ο Εθναρχικός σύμβουλος Σάββας Λοϊζίδης σημειώνει: «Πραγματική ιεροτελεστία συνετελείτο εις τους ναούς των πόλεων και των χωρίων, όπου οι Κύπριοι προσήρχοντο δακρύοντες. Και αφού προσεκύνουν τας ιεράς εικόνας, υπέγραφον την προς Ένωσιν αξίωσιν». Κάτω από τους θόλους των εκκλησιών και μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής μυσταγωγίας, ο κυπριακός ελληνισμός κατέθετε την ψυχή του στους δέλτους του δημοψηφίσματος, ψηφίζοντας Ένωσιν και μόνον Ένωσιν με τη μάνα Ελλάδα.


Α.Φ.Κ. Νίκη Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου



ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ

Εξήντα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την Άγια Μέρα που ξημέρωνε Λυτρωτικά για το νησί μας. Που σύσσωμος ο Ελληνισμός της Κύπρου αξίωνε ΕΝΩΣΗ της Κύπρου μετά της Μητρός Πατρίδος. Που με μία υπογραφή, ένα σταυρό, ένα δάκρυ και μια ευχή οι Έλληνες της Κύπρου άρχιζαν να αισθάνονται επιτέλους δικαίωση. 
Συνέχεια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου