Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η Unesco ακύρωσε έκθεση φωτογραφίας από την εισβολή στην Κύπρο μετά από αντιδράσεις της Τουρκίας


Προγραμματισμένα για τις 30 Μαρτίου ήταν τα εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης του παγκοσμίου φήμης φωτογράφου και ακτιβιστή Jean Mohr με τίτλο «War from the victimsperspective» στο κτίριο της Unesco στο Παρίσι. Όπως δείχνουν, όμως, όλα τα στοιχεία, η έκθεση ακυρώνεται. Aπό τη δεκαετία του ’50 ο Jean Mohr καταγράφει την ανθρωπιστική κρίση σε περιοχές πολέμου. Μέσα από τα συγκλονιστικά του πορτρέτα και στιγμιότυπα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη φρίκη και τις τρομακτικές επιπτώσεις του πολέμου πάνω στους ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου (παρουσιάστηκε ήδη σε 40 χώρες και 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη), περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό από τις μέρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Η έκθεση γίνεται με τη συνεργασία του Musée de lElysée, που έχει τη διαχείριση του έργου του φωτογράφου, και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας.

Ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελβετίας στην Unesco Jean-Frédéric Jauslin ανακοίνωσε την ακύρωση της έκθεσης στο Παρίσι με τη δικαιολογία πως οι φωτογραφίες τους Jean Mohr «ενόχλησαν» κάποιες αντιπροσωπείες. Αν και ο κ. Jauslin δεν καθορίζει ποιες χώρες ενοχλήθηκαν από την έκθεση, σε άρθρο της η εφημερίδα «La Liberté» κάνει σαφή αναφορά στις φωτογραφίες από την Κύπρο και την τουρκική αντίδραση. «Σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες» είπε ο Ελβετός αξιωματούχος. «Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να αποσύρω την έκθεση. Δεν δέχτηκα καμία πίεση». 

Η Unesco έχει τηρήσει σιγή ιχθύος για το ζήτημα και δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση για την ακύρωση της έκθεσης.


Πηγή: www.lifo.gr

Σχόλιο: Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της ανικανότητας και της ανυπαρξίας της Ελληνικής και Κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, που ταπεινώνονται συνεχώς από την αντίστοιχη της Τουρκίας. Είναι απαράδεχτο η τουρκική προκλητικότητα και προπαγάνδα να δρα ανενόχλητη μέσα ακόμα και στους κόλπους διεθνών οργανισμών, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ που σκοπός της θα έπρεπε να ήταν η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών και όχι η εικόνα των βάρβαρων Τούρκων. Η Ελληνική πολιτεία καλείται να απαντήσει και να ζητήσει εξηγήσεις για το συμβάν. Είναι αδιανόητο.

Διαδώστε το!!!

Πορτρέτο γυναίκας πρόσφυγας από τη Κύπρο (φωτογραφία 1976 Ζαν Μορ )
Σφαίρες στην πρόσοψη μιας πολυκατοικίας. (φωτογραφία 1974 Ζαν Μορ )

Βίντεο-παρουσίαση της έκθεσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου