Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τούρκικος συναγερμός στην Μεσόγειο


Αυξάνεται η ένταση τις τελευταίες μέρες στην ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, κάτι που δεν αφήνει ανεπηρέαστη φυσικά τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα. Αιτία βέβαια δεν είναι άλλη από την προκειμένη εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Ισραήλ-Κύπρου. Την ίδια η Τουρκία δείχνει ένα πρωτόγνωρο απεγνωσμένο πρόσωπο, αφού έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα στην ανατολική μεσόγειο και η κυβέρνηση Ταγίπ Ερντογαν δέχεται πιέσεις από παντού.

Ο γενίτσαρος Τούρκος πρωθυπουργός, με δηλώσεις του προσπαθεί να εκφοβίζει την κοινή γνώμη κάτι που όμως δεν δείχνει να επηρεάζει την ισραηλινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινές φρεγάτες και υποβρύχια βρίσκονται ήδη αγκυροβολημένα ανοιχτά της Κύπρου, κοντά στην περιοχή 12 όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεώτρησης για το φυσικό αέριο. Η κρίση μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκε όταν την περασμένη χρονιά ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε τουρκικό πλοίο, που μετέφερε βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Τούρκοι. Από τότε, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και η τουρκική πλευρά απειλεί τους ισραηλινούς, ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Η κρίση Τουρκίας - Ισραήλ αυξάνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή και για την Κύπρο αφού δεν την αφήνει ανεπηρέαστη. Τα τούρκικα βέλη από τις δημόσιες απειλές κτυπούν και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι έχουν απαιτήσεις από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και οι απειλές για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου ανοικτά της Κύπρου καθημερινά δίνουν και παίρνουν. Από την πλευρά μας η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζεται αδύνατη να προστατέψει τα συμφέροντα της, με πιο πρόσφατο περιστατικό την επίθεση σε μη επανδρωμένο φυλάκιο της Ε.Φ. στην περιοχή της Λεύκας, όπου Τούρκοι ανενόχλητα πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και κατέβασαν την Ελληνική σημαία!! Τα σημάδια της αποδιοργάνωσης του στρατεύματος είναι ολοφάνερα, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο εχθρός και δε διστάζει να το δείχνει συνεχώς.

Η αδυναμία που παρουσιάζει η Ε.Φ. δεν είναι τωρινό πρόβλημα αλλά αποτέλεσμα των ανίκανων πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων 15 χρόνων. Από την αποδυνάμωση και κατάργηση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την απάτη των S300, μέχρι τη σημερινή καταστροφική διακυβέρνηση Χριστόφια, με κορυφαία «επιτυχία» της την καταστροφή της μοναδικής ναυτικής βάσης του νησιού και τη δολοφονία 13 ατόμων από δική της αμέλεια. Στρατόπεδα και φυλάκια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, στρατιωτικές ασκήσεις ματαιώνονται, ενώ το ηθικό μεταξύ των στρατιωτών έχει πιάσει πάτο. Η στρατιωτική θητεία έχει καταντήσει 2χρονη αγγαρεία, αντί για υποχρέωση προς την πατρίδα.

Παρά τη δική μας αδυναμία για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, στο πλευρό μας πέραν από την δεδομένη Ελληνική συμπαράσταση (όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης σε συνεδρία του Ελληνικού κοινοβουλίου χτες), έχουμε και το Ισραηλινό κράτος, αφού έχουμε κοινά συμφέροντα στην Μεσόγειο και ο εχθρός είναι κοινός. Το μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο είναι τώρα. Θα υποκύψουμε και πάλι μπροστά στις τουρκικές απειλές; Ή θα επιδείξουμε ισχυρή εξωτερική πολιτική και σε συνεργασία με Ελλάδα και Ισραήλ, θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου;


Αυτόνομος Ενωτικός

Το άρθρο δημοσιεύτηκε και εδώ: http://apoellas.com/main/article.php?id=2-14-4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου