Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010,
Ανά το παγκόσμιο σήμερα «γιορτάζεται»  η μέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ήταν ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. 62 ολόκληρα χρόνια μετά από την ιστορική αυτή μέρα, στην Κύπρο του 2010 βιώνουμε καθημερινά την καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτών του κάθε έλληνα κύπριου πολίτη, χωρίς κανένας να αγωνίζεται για αυτά, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Κυπριακή πολιτεία, ούτε ο απλός λαός της Κύπρου.

Με την βάρβαρη τούρκικη εισβολή του 1974 και την συνεχιζόμενη κατοχή, εδώ και 36 χρόνια στο νησί, καταπατούνται οι βασικότερες αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ισότητα. Η ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας. Στέρηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας των περιουσιών στα κατεχόμενα από τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Απαγόρευση της  άσκησης των θρησκευτικών τελετών στους ναούς, που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Παράλληλα οι εκκλησίες έχουν βεβηλωθεί από τους εισβολείς, τάφοι  και πολιτιστικά κειμήλια έχουν καταστραφεί.

Παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις διάφορες αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων, ο Οργανισμός, τα αγνοεί και μας φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχέδια λύσης τύπου ΄΄αναν΄΄, που κάθε άλλο παρά προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια άξιος συμμέτοχος στις συζητήσεις για την εκτρωματική αυτή λύση, είναι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Δημήτρης Χριστόφιας,  αλλά και υποστηρικτές της πολιτικής του είναι όλοι οι κομματικοί ηγέτες. Συνεχίζουν να μιλούν για λύση, βάση Διζωνικής Δικοινοτικής ομοσπονδίας, μιας λύσης, ρατσιστικής, άδικης και αντιβαίνουσας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαίτηση μας πρέπει να γίνει η επανατοποθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη σωστή του βάση, δηλαδή ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι ως πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι καιρός να απεγκλωβιστούμε από τη διχοτομική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και να αποχωρήσουμε από το τραπέζι των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων, καλώντας την τουρκία, τον πραγματικό υπεύθυνο του προβλήματος, σε συνομιλίες, ασκώντας παράλληλα το δικαίωμα μας, της αρνησικυρίας για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λύση στο κυπριακό πρέπει να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν αξίζει στην Κύπρο μας η κατάντια της πολιτικής μας, ας σταθούμε απέναντι τους να σώσουμε το τομάρι της. Ενάντια στη Διζωνική Δικοινοτική ομοσπονδία.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

*Θα είμαστε εδώ μέχρι να κυματίσει η γαλανόλευκη στο κάστρο της Κερύνειας.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου