Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου ΜΕΤΩΠΟΥ Κυπρίων Φοιτητών Η.Β. 17/1/11


Εξήντα-ένα χρόνια μετά το Ενωτικό Δημοψήφισμα

15 Ιανουαρίου 2011

Κάθε λαός έχει το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης, να αποφασίσει ο ίδιος τι μέλλει γενέσθαι για εκείνον και τον τόπο του. Και ο κυπριακός λαός το εξέφρασε, μέσω του Δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στην Κύπρο στις 15 Ιανουαρίου 1950. Το 97% του Κυπριακού Ελληνισμού (συμπεριλαμβανομένων και πάρα πολλών Τουρκοκυπρίων) αξίωσε Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα τον πόθο για απελευθέρωση από τους Άγγλους δυνάστες. Το Δημοψήφισμα το στήριξε τόσο η Εθναρχία όσο και η Αριστερά, αφού επρόκειτο για μια φυσιολογική, γενική ετυμηγορία βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα του πολύπαθου αυτού λαού, ο οποίος ήθελε να αναπνεύσει επιτέλους αέρα ελευθερίας και να πραγματοποιήσει αυτό που δεν κατάφερε με τις εξεγέρσεις ενάντια στους Τούρκους και τους Άγγλους. Αυτές οι εξεγέρσεις, οι οποίες πνίγηκαν στο αίμα, τα μαζικά συλλαλητήρια και οι διαμαρτυρίες, τα πολυάριθμα τηλεγραφήματα και τα υπομνήματα, υπερτόνιζαν πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι καταβολές, η ιστορία και ο πολιτισμός αυτού του νησιού θα μείνουν ανεξίτηλα και η Κύπρος θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο.

Δυστυχώς, το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης της Κύπρου καταπατήθηκε. Ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου δεν εισακούστηκε, αφού αφ’ ενός η ελλαδική κυβέρνηση, λόγω αδυναμίας, δεν δέχθηκε καν το αίτημα των Κυπρίων για Ένωση, παρόλο που οι χιλιάδες του ελληνικού λαού πλημμύριζαν τους δρόμους υποστηρίζοντας το αίτημα της Κύπρου και αφ’ ετέρου για τους Άγγλους αποικιοκράτες η Κύπρος αποτελούσε μόνιμο στρατηγικό σημείο. Ο ένοπλος εθνικοαπελευθερωτικός και αντιαποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ, που κατατρόπωσε την τότε Βρετανική Αυτοκρατορία δεν κατάφερε να πετύχει την πολυπόθητη Ένωση, τόσο λόγω των αγγλικών μηχανορραφιών, όσο και των φοβικών ελλαδικών κυβερνήσεων. Αντ’ αυτού, η Κύπρος απόκτησε μια «κουτσουρεμένη» ανεξαρτησία και ένα νέο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, με ένα δοτό Σύνταγμα, που είχε μέσα του όλες τις προϋποθέσεις για κατάρρευση, όπως ακριβώς το είχαν προγραμματίσει οι ξένοι εμπνευστές του. Εντούτοις, τα σχέδια τους απέτυχαν και οι Έλληνες της Κύπρου απέκρουσαν το πραξικόπημα της ΤΜΤ, κρατώντας το κυπριακό κράτος ζωντανό και διαφυλάττοντας τη νομιμότητα του.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος. Κυρίως δε σήμερα, αποτελεί την μοναδική, σίγουρη ασπίδα και την μόνη θεσμοθετημένη ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού. Η ιστορία, λοιπόν, προστάζει την διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την διατήρηση της ελληνικότητάς της κοινωνίας της, εκείνης της κοινωνίας που από το 1963 την υπερασπίζεται με θυσίες, όπως αυτές του 1964, του 1967, του 1974, μέχρι και τις θυσίες των Ισαάκ-Σολωμού το 1996. Εμείς πρέπει σήμερα να σταθούμε εμπόδιο, σε οποιοδήποτε σχέδιο διάλυσης της και μετατροπή της σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, έρμαιο στα χέρια Τούρκων νεοοθωμανών και Άγγλων νεοαποικοκρατών. Φυσικά, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι από μόνη της αρκετή. Εμείς θα αγωνιζόμαστε για μια ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία, με υγιείς δημοκρατικούς θεσμούς, με ισχυρή Εθνική Φρουρά και Σώματα Ασφαλείας, με ελληνικό ήθος και παιδεία και με μια κοινωνία πιστή στα εθνικά ιδεώδη και τις αξίες του ελληνικού έθνους. Θα αγωνιζόμαστε για μια Κυπριακή Δημοκρατία σε συμπαράταξη με την Ελλάδα, την Ελλάδα για την οποία δώσαμε την ζωή μας να Ενωθούμε, με μια Ελλάδα όμως που δεν θα είναι ψοφοδεής μπρος στην Τουρκία και στην Δύση, αλλά μια Ελλάδα που θα παράγει και πάλι Πολιτισμό που θα εμπνέει όλη την Οικουμένη, αλλά και μια Ελλάδα που θα βλέπει τον Ελληνισμό στο σύνολό του, και θα υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, και από την Κέρκυρα, μέσω Καστελόριζου, μέχρι την Κύπρο.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου θυμάται και τιμά την ιερή και ξεκάθαρη βούληση του λαού τον Ιανουάριο του 1950. Η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, συνιστά τον προαιώνιο πόθο των Ελλήνων της Κύπρου και την αιτία που χύθηκε τόσο αίμα στο μαρτυρικό μας νησί, με αποκορύφωμα τις ζωές των ηρώων της ΕΟΚΑ. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση μας να τιμούμε αλλά και να εμπνεόμαστε μέσα από τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού. Το γνωρίζουμε πως έτσι ερχόμαστε σε αντίθεση με το ύποπτο κύμα «νεοκυπρισμού», το οποίο μέσω βίαιων πράξεων μιας θλιβερής μειοψηφίας ανθρώπων, όπως το κάψιμο ελληνικών σημαιών και τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ελλαδιτών, θέλουν να σπρώξουν τους Κύπριους να υιοθετήσουν τα ψεύτικα ιδεολογήματα πως δήθεν «άλλο Έλληνας, άλλος Κύπριος». Για όσους κάνουν πως κωφεύουν, εμείς θα το βροντοφωνάξουμε: Ελλαδίτες και Κύπριοι είμαστε αδέλφια και ανήκουμε στο ίδιο έθνος. Στο ίδιο έθνος που ανήκουν και οι Έλληνες της Διασποράς. Μπορεί να υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο κράτη στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά κανένας ρατσιστής «νεοκύπριος» ή μικροκομματικός καρεκλοκένταυρος δεν πρόκειται να διαστρεβλώσει την ιστορία και να αποκόψει τους Κύπριους από το συνολικό ελληνικό ιστορικό γίγνεσθαι.

Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
press@metopo.org.uk
www.metopo.org.uk

http://www.metopo.org.uk/dt2011001015-enotikodimopsifisma.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου